pro servis bosch alata

Kako da baterije vašeg alata traju duže

Referenca – Greg Fahey

Kako postići da baterije vašeg električnog alata duže traju? 

Sledite ove jednostavne trikove kako bi litijum-jonske (Li-ion) baterije u bežičnom alatu duže trajale kako biste maksimalno iskoristili svoja ulaganja. 

1. Kada treba da napunim? 

Napunite baterije kada primetite smanjenje performansi vašeg alata. Moderne litijum jonske baterije nemaju „efekat pamćenja“ starijih Ni-Cad baterija, tako da ne morate da čekate dok se potpuno ne isprazne. U stvari, učestalo duboko pražnjenje je zapravo još gore i smanjiće radni vek baterije. 

 

2. Kako da čuvam bateriju? 

Držite bateriju na hladnom i suvom mestu. Toplina je najgori neprijatelj vaše baterije, tako da njeno skladištenje na vrućem mestu, poput automobila ili izloženih metalnih šupa, može oštetiti bateriju i smanjiti joj život. Izvadite bateriju iz alata i napunite je na oko 50% kapaciteta. Ako čuvate duže od šest meseci, napunite je brzom brzinom da biste je vratili na oko 50%. Najlakši način da se podsetite je da napravite podsetnik u telefonu. 

 

3. Kako da znam kada je vreme za zamenu? 

Čak i uz najbolju negu, baterije će se vremenom pogoršati i biće potrebna zamena. Najočitiji znak da vam je ispražnjena baterija je kad ne traje dugo nakon što se u potpunosti napuni. Još jedan znak je da vam treba dugo vremena da se baterija napuni. Većina kvalitetnih alata imaju pametne punjače i mogu otkriti kada je baterija na zadnjim nogama, pa će vas obavestiti preko njenog ekrana. 

 

4. Kako da odložim stare baterije? 

Jednom kada ga imate u bateriji, nemojte je bacati u kantu za smeće. Litijum-jonske baterije se mogu reciklirati i tako umanjiti naš uticaj na životnu sredinu. Da biste saznali gde i kako možete reciklirati baterije, idite na stranicu reciklaza.

5. Ukoliko mi treba popravka alata ili nova baterija?

Slobodno pozovite Pro Servis NS, kao ovlašćeni Bosch servis za Srbiju, možemo odgovoriti na bilo sve vrste popravki vašeg alata. Ukoliko Vam je potrebna samo nova baterija, možete je naručiti preko nas, ili proveriti kod ovlašćenog dilera.

Tags: No tags

Comments are closed.